Historisk Tilbageblik


København 1780 var en lille by indesluttet bag voldene. Den enevældige konge hed Christian d. VII der på dette tidspunkt var fraskilt. I 1772 havde han via et kup måtte forstøde sin hustru Caroline Mathilde, der var blevet frataget sine børn og landsforvist og havde fået henrettet sin livslæge Struense. Kronprins frederik d VI var kun 12 år, og da hans far var sindssyg, blev landet regeret af kongens gehejmkabinetssekretær Ove Høegh-Guldberg og enkedronning Juliane Marie. Kun 4 år senere i 1784 tog kronprinsen magten ved et kup. I Frankrig sad Louis d. XVI og dronning Marie Antionette stadig på deres troner  og havde bl.a besøg af Benjamin Franklin som i 1778 fik Frankrig til at anerkende de Amerikanske staters selvstændighed og erklære England krig. Dette medvirkede i høj grad til at to kongelige franske hoveder blev hugget af i 1793.

Men i Danmark var der i 1780 ret fredelige tilstande, og vores handel gik strygende. Det må have været årsagen til, at to jyder etablerede hver deres hosekræmmer og silkehandel forretninger i København.



 

Konceptualisering


Afsnit er den primære byggeblok til hjemmesider. Hvis du vil ændre dette afsnit, skal du blot dobbeltklikke her eller klikke på Rediger tekst. Du kan også ændre typografien her.


Valg af materialer


Afsnit er den primære byggeblok til hjemmesider. Hvis du vil ændre dette afsnit, skal du blot dobbeltklikke her eller klikke på Rediger tekst. Du kan også ændre typografien her. Hvis du trækker i teksten, flyttes afsnittet også på siden.

Historien om Hvidberg starter med en kort rejse gennem historien - begivenhederne i og omkring tøjhandelen fra 1780 og frem til 2020.

Ude i den store verden var livet fuld af tumult, men livet i Danmark i 1780'erne var generelt fredeligt og handelen blomstrede. København var på ingen måde en stor by, men den største i Danmark. Det var stedet at tage til, hvis du havde ambitioner inden for handel.

Dette må have været grunden til, at to håndværkere fra Jylland etablerede deres egne hosier- og silkehandelsfirmaer i København.

Den ene hed Michael Pedersen, der i 1767, i en alder af 11 år, ankom til København og boede hos sin onkel, Niels Andersen Sødding, som var en hosekræmmer.

I 1779 opnåede Michael Pedersen sin egen handelslicens som hosier og silkehandler, nu ved navn Michael Pedersen Kierkegaard. Det gik ham så godt, at han i 1797 solgte sin virksomhed til et familiemedlem og levede af sin formue resten af ​​sit liv.

Sjov kendsgerning ... ikke kun var han grundlæggeren for vores virksomhed - han blev senere i den på den tid meget modne alder af 56 også far til den berømte filosof Søren Aabye Kierkegaard - den sidste i række med 7 børn.

 

I 1906 overtog Jens Westengaard Hvidberg virksomheden. Han havde været ansat i virksomheden siden slutningen af det 19. årh. og greb muligheden, da virksomheden måtte sælges. Det skal nævnes, at virksomheden nu udelukkende handlede med klædevarer.

Den første verdenskrig (1914-18) var ikke den største katastrofe for dansk handel, da Danmark var neutral. I 1916 startede J.W. Hvidbergs nevø, Knud Erik Hvidberg-Hansen, sin praktikplads i virksomheden. Efter J.W. Hvidbergs død i 1928 kørte hans datter, Aase Hvidberg, og Knud Erik Hvidberg-Hansen virksomheden.

Virksomheden overlevede depressionen i trediverne og oplevede en meget vanskelig tid under anden verdenskrig. Al import fra de britiske klædemøller, som dengang den vigtigste leverandør for virksomheden, ophørte pludselig.

Virksomhedslagrene måtte rationeres, og de danske tøjfabrikker arbejdede med halv hastighed. Virksomheden havde imidlertid et virkeligt godt samarbejde med ikke mindst Brandts Klædefabrik i Odense.

Det var en balance, men de kom igennem, men heldigvis for virksomheden steg efterspørgslen efter klædevarer eksplosivt efter krigens afslutning.